Hier volgt de gedeeltelijke vertaling van een artikel van Dan Mall over art direction en vormgeving. Kort samengevat: het één gaat over denken over vormgeving, het ander over het toepassen van vormgeving.
bron: http://www.alistapart.com/articles/art-direction-and-design/

Verschillen tussen art direction en vormgeving
Gereedschap vormgeving
Kleur Past het kleurenschema bij de identiteit van het merk? Is het geschikt voor de gelegenheid? Heldere kleuren passen misschien niet bij een droevig bericht. Zien de kleuren er samen goed uit? Conflicteren ze? Is iedere gebruikte kleur het beste voor het medium, bijvoorbeeld, Pantone swatch voor print, web-veilig voor web?
Typografie Wat is de gevoelswaarde van een lettertype? Hoe brengen de lettervormen een boodschap over, zonder de betekenis van de woorden? Comic Sans is een beetje belachelijk, maar Helvetica misschien te glad. Geven de verschillende lettergroottes die ik gebruik genoeg visuele informatie over de rangorde binnen de tekst?
Compositie Hoe evenwichtig moet de compositie zijn? Evenwichtige composities zijn aangenaam maar vaak passief. Onevenwichtige composities zijn vaak ongemakkelijk en onrustig, maar wel aantrekkelijker voor het oog. Gebruik ik gelijke marges? Is  er een natuurlijk ritme in de beeldelementen zodat de blik vanzelf over het beeld gaat?
Concept Hoe ondersteunen en benadrukken de beeldelementen de gevoelswaarde van het merk? Wat is de boodschap of het verhaal van de ontwerpelementen? Worden de richtlijnen (stijlhandboek) van het merk gevolgd . Denk aan logo spacing, typografie, kleurenschema
Over het geheel Voelt het goed? Ziet het er goed uit?